Meh dai (fd mei tai) – mönster

Nu har jag ritat upp ett mönster på min meh dai som du gärna får använda om du vill. Jag ska försöka beskriva så bra jag kan hur jag gick till väga. Jag använde mig av min Girasol Gothic Rainbow Diamond Weave, storlek 7 (5,2 meter). På bilden nedan ser du hur jag klippte ut alla delar och hur mycket som blev över till annat. Har sytt napphållare och ska även försöka sy en väska av något slag.

Momeduse_meitai1

Jag började med luvan som jag vek på mitten. Jag sydde ihop kanterna och sedan tog jag snören från ett par gamla mjukisbyxor och en tillhörande luvtröja, tog även ”snörstoppen” (dragsko eller vad det kallas) från kläderna och använde till luvan. jag sydde fast änden av snöret inne i luvan och så sydde jag en kanal som snöret ligger i. En kanal på varje sida. Kortsidan som inte är fastsydd i ryggpanelen har jag inte sytt ihop än, det behövs ju inte heller men jag funderar på att använda den som någon slags förvaring. Har inte bestämt mig än…

luva
Kanaler på båda sidorna, snörena är fastsydda i ena änden.

dragsko

På axelbanden vek jag in kanterna (ena långsidan på varje axelband) och sydde. Sedan tog jag ryggpanelen, vek den på mitten så den blev 41 cm bred. Sedan la jag mönstret på som jag ritat upp på papper och klippte ut. Glöm inte sömsmån! Jag nålade fast axelbanden emellan de två ryggpanelerna och även luvan. Har du olika tyger här så att du kommer ha en fram- och baksida så måste du tänka på hur hur lägger axelbanden, så du inte får sömmarna åt fel håll. Och axelbanden vek jag ihop lite så att de blev 15 cm breda där de ska sitta fast i ryggpanelen. Jag sydde ihop allt förutom kortsidan längst ner på ryggpanelen, sedan vände jag rätt. Jag sydde kryssrutan och sedan klippte jag ut tyg från mjukisbyxorna som jag använde för att vaddera vid benen på ryggpanelen. Sedan sydde jag även där. Jag ritade upp innan så att det skulle bli jämt sytt på båda sidorna.

Momeduse_meitai2kryssruta
Kryssrutan för att hålla fast axelbandet

meitai1
Vaddering vid bensluten.

Ringflärpen som skyddar så att inte ringarna ska göra ont ritade jag ut efter ringarna. Sydde ihop och vek rätt. Sedan klippte jag ut två små band som jag sydde ihop och vek rätt också som ringarna sitter fast i. Till sist tog jag midjebandet, vek och sydde kanterna där det behövdes. Jag klippte även ut tyg från mjukisbyxorna igen för att vaddera. Sedan la jag ut midjebandet, med vaddering ovanpå och sedan ryggpanelen kant i kant på ena sidan av ryggpanelens nedre del (så att det bara blev en svans åt ena hållet liksom), ringarna och ringflärpen la jag också dit i kanten och så vek jag upp midjebandet, så det blev ca 15 cm brett. Nålade fast och sydde.

ringflarpringar
Ringflärpen och midjebandet som sitter kant i kant med ryggpanelens sida

Jag har inte sytt ihop midjebandet hela vägen än, har inte bestämt om jag vill ha den 15 cm bred eller utbredbar även den. Funderar lite på det. Jag sydde även en söm mitt på midjebandet, för att hålla vadderingen på plats. Alla sömmar ska jag sy en gång till, för att göra det extra säkert.

meitai2
Färdig mei tai!

meitai3
Malte sover väldigt gott i den.

meitai4
Den är himla skön att bära i! (Ja, snörena ska göras lite kortare…)

Hoppas jag beskrivit någorlunda bra så att du förstår hur du ska göra. Visa gärna (tex på instragram, där jag heter @shpalofstrom) hur det blivit om du använt dig av mitt mönster!

Du kanske även gillar

8 kommentarer

 1. Hej!
  Vad fin den blev och bra beskrivning :)
  Jag är själv sugen på att sy en så nu letar jag tyg då jag inte har en sjal. En fundering bara, hur stor är Malte? (Ålder/längd?) Vill nämligen kunna bära min 2,5 mån i sommar som är nu ca 62, men funderar lite på om jag måste minska måtten för att de ska passa.
  Vänligen, Sara

  1. Hej!
   Tack och vad bra att beskrivningen blev bra! :) Malte är 10 mån och 75 cm lång nu. Så antingen kan du minska måtten eller så finns det olika varianter man kan sy för att kunna göra mei taien större eller mindre. :D

 2. Så grym du är på både att sy och förklara.
  Jag säger som resten i sy-gruppen, den där sjalen gjorde sig grym som en mei tai.

  1. Tack! Ibland är det svårt att förklara, för att andra ska förstå. Jag vet ju vad jag menar och jag förstår hur jag gjort. Men jag försöker så gott jag kan, kul att kunna hjälpa andra! :D Ja, jag gillar verkligen den sjalen! Är så himla nöjd!

 3. Hej
  Hur stort är måttet från mitten på panelen till nedre hörnet där axelbanden ska sys fast? Så man vet hur stor vinkeln där blir

  1. Hej!
   Ber om ursäkt för sent svar, du kanske redan har sytt en ändå? Den ligger nedpackad någonstans nu så jag vet inte riktigt hur stor den är…

 4. Hej! Tack för fin beskrivning! Men hur fäster du luvan?
  Vart går snörena så att säga?
  Med vänlig hälsning, anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.