Gullranka – Epipremnum pinnatum

Gullrankan (lat. Epipremnum Pinnatum) är en naturlig luftrenare och har alltså hälsofrämjande egenskaper. Den är väldigt lättskött och därmed en bra växt för en nybörjare, dessutom växer den väldigt snabbt. Det är några av anledningarna till att jag gillar denna växt så mycket. 

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så tänkte jag skriva lite om olika växter, men det var ju ett tag sen jag skrev något alls här. Så nu är det dags! Och som jag även skrev i det tidigare inlägget så fick jag en stor Gullranka och med den kan man säga att mitt växtintresse startade ordentligt. Som en otålig nybörjare ville jag att växterna skulle växa fort och det gjorde verkligen min Gullranka. Jag har ju satt upp den som en gardin och jag har klippt den flera gånger för att den bara växer och växer.

Golden
Happy Leaf
Neon
Manjula
N’joy

Vad jag vet så finns det 6 olika sorters Gullranka; Golden, N’joy, Neon, Marble Queen, Manjula och Happy Leaf. (Jag har i alla fall inte hört talas om några fler, du får gärna lägga till om du vet om några andra sorter!) Golden är den vanligaste och det är den jag har som växtgardin. Jag har även alla de andra sorterna (men just nu hittar jag inte min Marble Queen så jag kan inte fota den!?), men än så länge är de väldigt små. Jag planterade dem under sensommaren och nu är det ju viloperiod för växterna (fast det verkar som sagt inte min växtgardin ha märkt av…) så jag hoppas att de tar fart i vår istället. Det är roligt att ha många olika sorter av en och samma växt.

Avklippta rankor av Golden som är vattenrotade, med nya blad på gång.
Avklippta rankor av Golden som vattenrotats, de har fått väldigt mycket rötter och små blad har slagit ut.

En annan bra sak med Gullrankan är att den är väldigt lätt att föröka. Alla rankor jag klipper av för att de blivit för långa brukar jag antingen stoppa ner direkt i krukan eller sätta i vatten och rota, för att senare plantera i en ny kruka eller ge bort till någon. Från början vattenrotade jag enbart rankor med blad men upptäckte att även rankor utan blad gick att rota. Och nu i efterhand… ja, varför skulle inte det gå? Men som nybörjare är det svårt att veta!

Så om du, precis som jag, inte föddes med gröna fingrar och väldigt gärna vill ha en fin, lättskött växt som växer snabbt så kan jag verkligen rekommendera en Gullranka. Den går att köpa i olika storlekar hos blomsterhandlare eller så går det att hitta sticklingar billigt lite var som helst, bland annat i olika växtgrupper på Facebook!

Du kanske även gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.