EC och tygblöjor

Vi har kört lite EC och rutinpottning sedan Malte föddes (han är nu 7 veckor). Men vi har använt engångsblöjor mer än tygblöjor hittills. Varje blöjbyte innebar två nya blöjor. Först byttes en kissblöja, sedan åt han i några minuter och sen fick vi byta bajsblöja. Hade vi använt tygblöjor då så hade de tagit slut på förmiddagen…

”EC är ett sätt att förhålla sig till barnets behov att kissa och bajsa genom att erbjuda ett annat ställe att göra ifrån sig än blöjan. Som förälder eller annan vårdgivare är man lyhört för barnets signaler och svarar på dessa genom att t ex håller barnet över toaletten eller sätta det på pottan. EC handlar om kommunikation och utgår ifrån barnets medfödda förmåga att känna av och signalera sin nödighet. Tvång, press och prestation hör inte ihop med EC.”

Texten är hämtad från blöjupproret.se

Men nu har det hänt något! Sedan drygt en vecka tillbaka har vi bara bytt 2-3 bajsblöjor. Allt annat har vi lyckats fånga i handfatet. Malte har börjat säga till, vilket han inte gjorde i början. Och det känns så kul när man lyckas! Många gånger fångar vi kiss också vilket gör att han kan använda samma blöja under en längre tid. Idag börjar vi använda tygblöjor på heltid, hoppas att det kommer fortsätta lika bra!

Det finns ju en uppsjö av olika slags tygblöjor, svårt att veta vad man ska använda sig av. Vi hade turen att få massa tygblöjor av min lillebror som använder det till sitt barn, så vi behövde ju inte fundera så mycket. AIO är det vi använder nu och de ser ut som ”vanliga” engångsblöjor. Men så blev jag ju sugen på att testa lite annat också. Så mamma har stickat och ska sticka fler ullbyxor som ska sitta utanpå vikblöjor. När vi har provat det så kan jag återkomma med en recension.

Men vad jobbigt att behöva tvätta blöjorna, hur orkar man? Ja… vi är ju såna som brukar tvätta våra kläder, så vi måste ju tvätta ändå. Det blir inte så jättestor skillnad. Dessutom kan man skölja rent blöjorna i handfatet om det bara kommit kiss i dem och sen hänga på tork. Så behöver man inte tvätta i tvättmaskin direkt.

Det finns grupper på Facebook med massa bra information och så går det att läsa mer på blöjupproret.se om du är intresserad!

Du kanske även gillar

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.