Bullet Journal

För ett år sedan fastnade jag för Bullet Journaling, jag hade hört talas om det innan men inte tagit reda på riktigt vad det var för något. Men så en dag gjorde jag det och gick sedan iväg för att köpa mig min första Leuchtturm 1917. Pennor hade jag i överflöd hemma men köpte mig ändå några nya Stabilo färgpennor och så satte jag igång.

Vad är då detta? 

En Bullet Journal, eller BuJo som det även kallas, är lite vad man gör den till. En kalender, en dagbok, en anteckningsbok – allt i ett. Och du designar den precis som du vill, så som det passar dig bäst. Och det är det som tilltalar mig extra mycket. Du kan välja att göra det simpelt, bara skriva upp vecka för vecka och inget mer. Eller så kan du måla olika teman för olika veckor eller månader. Du kan använda en anteckningsbok du redan har hemma, köpa en billigt på TGR eller köpa en dyr bok i någon bokhandel. Du kan använda endast en penna eller massa olika slags pennor med olika färger. Det kan vara väldigt billigt, det kan kosta mycket. Du kan köpa stämplar, washitejp, schablonmallar eller skriva ut bilder och mallar från datorn som du klistrar in. Eller bara göra det väldigt enkelt. Allt beroende på din ekonomi, hur mycket du vill lägga ner både i tid och pengar på din BuJo. 

Det finns konton på instagram där du kan hitta inspiration och det finns grupper på Facebook där du kan få tips och ideér och diskutera olika BuJo-relaterade saker. Men kom ihåg att din BuJo är högst personlig. Jämför inte med alla andra. Ge inte upp bara för att du ”inte kan måla lika fint” som någon annan. Vissa lägger ner enorm tid bara på att få till en snygg layout på sin Bujo medan andra bara vill ha en av praktiska själ. Och hej, alla är nybörjare någon gång! Om du vill lära dig att skriva snyggt, rita fint osv så är det bara att öva. Du kanske inte blir nöjd till en början, men allt eftersom kommer du kunna se din egen utveckling i din BuJo. Det tar också tid att hitta den rätta layouten för ditt veckouppslag, det kan vara svårt att veta från början vilket som är det ultimata just för dig! Och det kan dessutom variera från månad till månad. Våga prova!

Är du nyfiken men osäker på om just detta passar dig? Ta en gammal anteckningsbok som du redan har hemma eller köp en billig på TGR tex, prova ett tag. Det kanske bara är roligt första veckan? Eller så kommer du också fastna för detta! Dessutom finns det en uppsjö av olika (både dyra och billiga) böcker att välja på, vilken är den bästa? Vill du ha blanka sidor? Randiga, rutiga eller prickiga? (Jag gillar prickiga bäst!) Vill du ha vita eller gula sidor i din bok? Det är också något du kan läsa om i olika BuJo-relaterade grupper på Facebook tex. Den bok jag tycker bäst om kanske inte alls passar dig. 

Vad ska finnas med i din BuJo? 

Ja, det är ju också väldigt personligt. Det finns inga regler kring vad som ”måste” finnas med. Det finns några grejer som väldigt många har med. Jag gjorde så till en början, gjorde likadana trackers (tex över böcker jag läst, hur jag sover och mitt humör) som jag såg att andra hade och sen upptäckte jag bland annat att en sömntracker är inget för mig. Det behöver inte jag ha med. Men du kanske behöver eller vill ha en sådan? Jag brukar ha med en årsöversikt (en s.k. futurelog), en ”framsida” till varje månad, ibland en månadsöversikt, och sedan veckouppslag. Det är till själva kalenderdelen. Utöver det så är det lite blandade saker. Ibland målar jag en bild, jag har med trackers över vilka böcker jag läst det här året, en översikt över födelsedagar och ibland klottrar jag bara lite. Det är bara fantasin som sätter gränser! 

Är du nyfiken och vill prova? Eller har du kanske redan en?

Du kanske även gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.