Banan- och nutellasemla!

Jag är inte så himla förtjust i semlor. Och jag gillar verkligen inte mandelmassa. Men så har jag sett nutellasemlan lite här och där. Det lät ju gott. Så jag bakade semlor och så hade jag i banan (för det är ju himla gott tillsammans med nutella) och nutella. Och grädde som vanligt. Det blev riktigt gott! Semlorna blev dessutom alldeles lagom små. Tycker de brukar vara så stora. Receptet kommer nedan!

Banan- och nutellasemla
ca 12 st

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 krm salt
½ tsk mald kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
Nutella
Skivad banan
Vispgrädde

Garnering
Florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, strösocker, kardemumma, smör och vetemjöl (lite i taget). Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i ca 12 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur ett litet hål och lägg ner en bananskiva i valfri tjocklek (jag gjorde ganska tjocka skivor). Bred ut Nutella över bananen.

6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

IMG_7325

Du kanske även gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.