Balsammetoden

De flesta schampon innehåller sulfater (sodium lauryl sulfate ’SLS’ och sodium laureth sulfate ’SLES’) som är väldigt starkt rengörande och torkar ut både hår och hårbotten. (Det finns även SLS-fritt schampo som är mildare och som inte torkar ut håret på samma sätt).

I hårbotten skapar håret naturliga oljor som vårdar och mjukgör håret. Vanligt schampo (med dessa sulfater i) tvättar bort detta naturliga fett vilket gör att hårbotten blir väldigt torrt. För att återfukta och återfetta hårbotten används då balsam. Många balsam innehåller silikoner och mineraloljor som lägger sig som en hinna runt håret för att maskera skadorna som sulfaterna orsakat.

Det här låter ju inte så himla bra tycker jag, därför ska jag prova balsammetoden. Jag ska alltså tvätta håret med balsam istället för schampo. Jag började igår och då började jag med att tvätta ur alla silikoner och mineraloljor ur håret med ett ”sista-schampo”. Det finns massa olika schampon att välja på, bland annat Respons Avocado Oil & Shea Butter som jag använder mig av. Ett sista-schampo ska innehålla sulfatet men inte silikoner, mineraloljor eller liknande. Om det även finns stylingprodukter i håret så är det bra att tvätta håret med sista-schampot två gånger. Som tvättbalsam använder jag mig av  Fructis Strenght & Shine Conditioner som är ett godkänt balsam, men det finns ju väldigt många att välja på. Sen tänkte jag prova Bananbalsam från The Body Shop som leave-in. Jag ska ha i det i håret efter att jag har tvättat det och låta balsamet torka in i håret. Jag kommer alltså inte att skölja ur det.

Jag har ju precis börjat med detta, det kanske finns annat balsam som funkar mycket bättre och jag kommer prova andra balsam också. Men jag börjar med det här. Mitt hår är väldigt lockigt och balsammetoden ska vara extra gynnsamt för lockigt hår. Lockarna ska bli ännu finare och mer framträdande. (Balsammetoden gör även rakt hår finare!). Googla på före- och efterbilder på balsammetoden, skillnaden är enorm! Jag har bara tvättat håret med balsam en gång och märker redan en förändring! Trodde inte jag skulle märka det så fort. Håret känns mycket lättare och mycket mjukare.

För ett tag sen läste jag om ’ploppning’. Att ploppa håret efter tvätt. Det innebär att man virar in håret i en t-shirt, kort sagt. Jag läste att detta skulle ge fina lockar och jag har tänkt prova detta men inte riktigt förstått hur jag skulle göra… Igår läste jag att frottéhanddukar är skadligt för håret. Dessa små ’noppror’ sliter på håret och ’ploppning’ skulle vara mycket skonsammare. Direkt när jag hade lindat in håret i en t-shirt så kände jag hur mycket bekvämare det var än att använda en vanlig handduk! Och t-shirten sitter ju kvar på huvudet. Handduken känns så tung och lossnar ofta. T-shirten satt kvar på huvudet hela natten och imorse när jag tog av den så hade jag fina lockar, håret var inte lika frissigt som det brukar vara. Vet inte om det beror på balsamet, ploppningen eller kombinationen. Men jag är himla nöjd hittills!

På Facebook finns det en grupp om balsammetoden (som vanligt, det finns grupper för allt!) där går det att läsa mer, få tips, se före- och efterbilder och listor med godkända produkter!

Du kanske även gillar

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.